Language

Prezentare panouri solare fotovoltaice

Istoric

Efectul fotovoltaic este principalul proces fizic care sta la baza tehnologiilor de contstructie a celulelor solare care convertesc lumina de la soare in electricitate. In anul 1839, Edmund Becquerel, fizician francez in varsta de 19 ani, descopera efectul fotovoltaic in timpul unui experiment cu o celula electrolitica facuta in doi electrozi de metal. Acesta a descoperit ca anumite materiale pot produce mici cantitati de energie electrica atunci cand sunt expuse la lumina.

Prima celula solara a fost construita de Charles Fritts care a acoperit seleniu semiconductor cu un film subtire de aur pentru a forma o jonctiune metal semiconductor.
Dispozitivul avea o eficiente de 1%. Celulele solare au devenit de uz practic ca surse de energie dupa ce Russel Ohl, in anul 1941, a dezvoltat tehnologia jonctiunilor p/n ce a permis atingerea unor eficiente mai mari de 5% prin anii 1950-1960. Astazi celulele solare dezvoltate la nivel de laborator ating eficiente >20%, iar la nivel industrial se situeaza in medie la 13% (vezi raportul Comisiei Europene - bibliografie).

Varsta moderna a tehnologiilor solare a venit in 1954 de la Bell Laboratories care dezvoltau experimente cu semiconductori, descoperind accidental ca siliciu dopat cu anumite impuritati era sensibil la lumina. Daryl Chapin, Calvin Fuller si Gerald Pearson [D. M. Chapin, C.S. Fuller, and G.L. Pearson; J. Appl. Phys. 25, 676 (1954)] au inventat primul dispozitiv practiv de conversie a energiei solare in energie electrica cu o eficienta de 6%.
Prima baterie de celule solare a fost construita in aprilie, 1954. Primul panou solar a fost folosit pe satelitul Vanguard 1 lansat in Martie 1958 si era format din celule solare produse Hoffman Electronics. Acest eveniment a creat interes pentru producerea si lansarea de comunicatii geostationare cu sateliti alimentati cu energie electrica de la panouri solare.

In 1970 a fost creata prima heterostructura de GaAs pe care s-au construit celule solare de mare eficienta. Zhores Alferov [Alferov, Zh. I., V. M. Andreev, M. B. Kagan, I. I. Protasov, and V. G. Tromif (1970). Fiz. Tekh. Poluprovodn 4: 2378, Nobel Prize 2000] a creat primul heterotranzistor care a revolutinal telefonia mobila si comunicatiile prin satalit.
Tehnologia folosita MOCVD - Depunere chimica din faza de vapori a compusilor metaloorganici - dezvoltata in 1980 a permis elaborarea celulelor solare pe GaAs. In SUA prima celula solara cu eficienta de 17% fata de coeficientul AMO (vezi anexa) a fost dezvoltata de Applied Solar Energy Corporations (ASEC). ASEC a dezvoltat celule cu "jonctiune duala" prin depunerea de GaAs pe substrat de Ge ce a permis tensiuni mari in circuit deschis. Celule cu jonctiune duala pe straturi GaAs au atins in aniii 2007 o eficienta de 30% AM0.


Principiu de functionare

Din punct de vedere fizic un dispozitiv care transforma energia  solara sub forma de radiatie de lumina, in energie electrica  este compus din :
-Placa de siliciu taiata  dintr-un monocristal si dopata cu anumite metale pentru a forma o jonctiune semiconductoare tip P sau N.
-Electrozi de colectare.
 Pe cele doua fatete ale placii sunt dispusi  sub forma de benzi de pelicula metalica electrozii de colectare curent electric.Sistemul este format din doua jonctiuni una P si una N .
In momentul in care suprafata de siliciu este iradiata de lumina ,fotonii ce parcurg cristalul incarca energetic atomii ai caror electroni vor migra spre zona cu deficit de electroni formand un curent electric .
Acest fenomen se poate observa din schema de principiu de mai jos.


principiu functionare

Tipuri de panouri fotovoltaice

Panourile fotovoltaice se clasifica in functie de structura placii fotovoltaice astfel incat  exista urmatoarele  tipuri :

MONOCRISTALINE

panouri fotovoltaice monocristalineCelulele fotovoltaice monocristaline  se diferentiaza prin faptul ca sunt fabricate prin taierea de felii foarte subtiri cca. 100-200 microni  grosime ,  din monocristale de siliciu   au culoare inchisa neagra.
Avantaje :
 • Randament mare cca. 24 % in laborator si 16 % - 17 % in practica .
 • Productie de energie mai mare ,pe aceeasi suprafata de teren.
Desavantaje:
 • Pret de cost  mai mare fata de celelalte variante.


POLICRISTALINE

panouri fotovoltaice policristalineCelulele fotovoltaice policristaline sunt fabricate din monocristale topite , avand aspect de material compozit de culare albastra compus cu alb cenusiu si gri.
Avantaje :
 • Pret mai mic decat la monocristaline.
 • Randament  de  17 % in laborator si 12,5%-14,5 %  practic .


THIN FILM

panouri fotovoltaice thin filmCelule Thin Film (cu pelicula subtire) sunt construite prin depunerea extrem de subtire de straturi de materiale semiconductoare fotovoltaice pe un material de suport, cum ar fi sticla, otelul inoxidabil sau materialul plastic, arata o eficienta stabila in intervalul de la 7% la 13%. Materialele Thin Film sunt utilizate in scop comercial de siliciu amorf (A-Si), cadmiu-telur (CdTe) si cupru-indiu-galiu-diselenide (CIGS).
Avantaje:
 • Sunt potential mai ieftine ca fabricatie decat celulele cristaline (monocristaline sau policristaline);
 • Au o atractivitate mai mare pentru clienti datorita elementelor de design din cauza aparentei lor omogene;
 • Dezavantajele prezente, cum ar fi eficienta scazuta de conversie si care necesita suprafete mai mari de matrici fotovoltaice si mai mult material (cabluri, structuri de sprijin) pentru a produce aceeasi cantitate de energie electrica.

Sisteme fotovoltaice

Sistem conectat la retea  - grid de mica si medie  putere   - Medium power solution


sisteme fotovoltaice banner

 1. sisteme fotovoltaice schemaPanouri fotovoltaice
 2. Invertor
 3. Indicator productie de energie electrica
 4. Contor electric
 5. Consumator
 6. Dispozitiv de comunicare blue tooth
 7. Dispozitiv de comunicare pe internet
 8. Invertor trifazic
 9. Tablou conectare la retea

Sistem conectat la retea –grid

Centrala solara - POWER PLANT

centrala solara

 1. Centrala invertor
 2. Transformator de medie tensiune
 3. Controller monitorizare
 4. Centrala de conexiune la retea
 5. Camera de control a operatorului de centrala solara
 6. Campul de siruri de panouri solare
 7. Retea de medie tensiune

Sistem autonom off grid

sistem autonom off gridSistemul  autonom    off grid  este alcatuit din panouri solare , invertor , controler , baterii de acumulatori
Si reteaua de consumatori. Daca traducem off greed inseamna fara retea , aceste sisteme sunt folosite in zone izolate unde nu exista retea de alimentare cu energie electrica . Invertorul transforma curentul continuu de la baterii in curent alternativ , la tensiunea si fregventa de  retea ,bateriile se incarca de la celulele fotovoltaice prin intermediul  controlerului care stabileste timpul si parametrii optimi de incarcare.


SISTEM TRACKING

sistem solar trackingIradierea solara este de dimineata de la est si dupa amiaza la vest  deasemenea iarna are un unghi de 20 grade fata de orizontala si vara de 60 grade. Un sistem care este format din structura metalica ,  mecanisme si dispozitive electronice construite cu scopul de a mentine panourile fotovoltaice in pozitia cea mai favorabila de iradiere solara , de dimineata pana seara si tot timpul anului  se numeste sistem tracking sau in traducere sistem de urmarire.


sisteme fotovoltaice poza 1sisteme fotovoltaice poza 2sisteme fotovoltaice poza 3sisteme fotovoltaice poza 4


Prezentare Eltex Solar - Panouri fotovoltaice de vanzare

S.C. ELTEX SOLAR S.A. - proiecte panouri soloare ieftine -  monteaza panouri fotovoltaice, implementeaza si realizeaza infrastructura necesara unui parc fotovoltaic.
Pentru montarea si instalarea panourilor solare intr-un parc fotovoltaic detinem utilaje proprii in dotare, iar acest aspect nu poate duce decat la micsorarea costurilor.

In concluzie va oferim panouri solare ieftine, la o calitate superioara si bineinteles serviciile noastre: proiectare, instalare, montaj si mentenanta.

Proiecte parcuri fotovoltaice de vanzare

 • Proiect parc fotovoltaic de vanzare in sudul Romaniei - 27 MW
 • Proiect parc fotovoltaic de vanzare in sud-estul Romaniei - 5 MW
 • Proiect parc fotovoltaic de vanzare in sud-estul Romaniei - 3 MW
afla mai multe >>

logo eltex solar alb

Str. Matei Basarab, nr. 55A,  Mangalia, 905500
Telefon: 0241 75 99 87
Fax: 0241 75 99 87
Mobil: 0722 310 242; 0748 221.137

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.DSCN8336DSCN8349
RENEXPO
SOUTH-EAST EUROPE

ELTEX SOLAR a participat in perioada 21-23.11.2012 la "Al V-lea targ international pentru energie al Romaniei"